Att tillverka pepparkakshus traditionsenligt

1. Köp pepparkakshusdelar. Vad du än gör, tillverka inte egna, om du vill hålla dig och barnen vid liv. Kontrollera noga att varje del i kartongen är krossad i minst 24 bitar. Om så behövs, stampa på kartongen i butiken. 5 ggr brukar räcka. Eller låt helt enkelt barnen packa kassen och bära till bilen.


2. Packa upp delarna ur kartongen. Låtsas förvånad. Svär lite på finska, eller något annat språk som barnen inte förstår. Säg till barnen att det nog inte går att laga. Du har nu säkerställt att det inte kommer spela någon som helst roll hur erbarmligt resultatet än blir, barnen kommer bli överlyckliga för minsta lilla. Kör ut barnen ur köket, så du kan koncentrera dig. Om så krävs, hota: Vill ni ha nåt pepparkakshus eller? Vill ni bränna er på sockret eller?


3. Smält sockret. Tappa alla 276 krossade delar i det 200 grader brännande sockret och plocka upp delarna instinktivt med fingrarna. Svär kraftfullt på det språk som känns bekvämast, ungerska kan fungera i det här läget.


4. Börja pussla. Kör ut ungarna igen. Svär lite till.


5. Fortsätt pussla. Bryt isär allt du gjort och börja från början. Kör ut ungarna igen.


6. Såja...nu börjar det likna något. Nu är alla delar som var hela från början i det närmaste intakta igen, förutom lite svinn. Stoppa ner delarna i sockret, skvätt lite på armen, svär ordentligt. Runda ord är tillåtna om barnen befinner sig på tryggt avstånd.


7. Försök montera delarna som det ser ut på kartongen. Om det är omöjligt, montera som det går. Försök inte få skorstenen att passa, om du inte vill dra på dig en hjärtattack eller gå in i väggen. Eller förstöra väggen. På pepparkakshuset(lådan?) Kör ut ungarna igen.


8. Nu sitter delarna förhoppningsvis ihop. Om de inte gör det, ge upp vid den här punkten, svär och tryck i dig alla delarna själv, tröstäta är det enda som hjälper nu. Ljug för barnen och säg att det kom en liten råttfamilj och släpade med sig huset eftersom de blivit vräkta och behövde någonstans att bo. Och du kunde ju inte neka dem eftersom det snart är jul, tänk på de små råttbarnen. Om du lyckats få ihop delarna, fortsätt till punkt 9.


9. Blanda 5 kg kristyr. Häll i påse med kristyrpip. Spräck påsen det första du gör och sprid innehållet över dig själv, diskbänken samt pepparkakshuset. Sådärja, nu syns inte alla skavanker, vare sig på huset eller dig själv. Ropa på barnen. Visa dem det spektakulära huset (tingesten) som du lyckats skapa av smulor. De kommer tycka att du är den mest fantastiska lagaren, pepparkakshusbyggaren och förmodligen den bästa föräldern i världen. Sola dig i berömmet. Låt sen barnen sätta fast 3 kg nonstop, så att de ska känna att ni gjort det tillsammans och så att du kan känna dig som en pedagogisk förälder. Le lite och tindra med ögonen. Säg förlåt för att du varit irriterad och ilsken hela kvällen.


10. Ägna resten av natten åt att göra rent kastrullen med bränt socker och den kreativt kristyrdekorerade diskbänken. Nu kan du svära på vilket språk du vill eftersom barnen förmodligen gått och lagt sig.


11. Du har nu sett till att föra en av julens viktigaste traditioner vidare, och förhoppningsvis kommer dina barn en gång i tiden minnas doften, svordomarna och känslan av jul... föra det vidare till sina barn. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0